Enkel Glas

Enkel glas wordt geproduceerd door gesmolten glas op een bad van gesmolten metaal te gieten. Zo ontstaat er een glasplaat met een perfect glad oppervlak. In de simpelste vorm is enkel glas simpelweg een glasplaat, maar er zijn ook variaties mogelijk. Door het glas extra te behandelen in bepaalde stadia van het productieproces wordt er bijvoorbeeld gehard, brandwerend of gelaagd glas geproduceerd.

Deze varianten verschillen sterk in eigenschappen, maar kunnen voor uw specifieke situatie ideaal zijn.

Door de beperkte isolerende eigenschappen van enkel glas, is het in onbruik geraakt voor buitenramen in gebouwen. Maar, voor binnenramen is het nog even geschikt als altijd; bijvoorbeeld boven of naast een deur. 

Dubbel Glas

Dubbel glas heeft veel voordelen boven enkel glas, vooral op het gebied van isolatie en demping. Dit komt door de ruimte tussen de ruiten, ook wel spouw genoemd.

De lucht die zich in de spouw bevindt, is een slechte geleider van geluidsgolven en warmte, waardoor er weinig overdracht plaats vindt tussen de ene en de andere kant van uw raam. Juist om die reden is dubbel glas zo populair in buitenramen.

Door de dikte te variëren van de afzonderlijke ruiten en de spouw, kunnen de eigenschappen van een ruit nog verder worden aangepast. 

HR Glas

Isolatieglas is, zoals de naam eigenlijk al weggeeft, glas met een betere isolatie dan normaal enkel glas of de eerste varianten van dubbel glas.

Om stralingswarmte tegen te houden, wordt het glas steeds vaker van een dun metaallaagje voorzien. Dit type beglazing heet HR-glas. Het laagje metaal is zo dun dat het nauwelijks waarneembaar is en het laat het zichtbare licht voor het grootste deel door. Hoe effectiever dit metaallaagje werkt, hoe beter de isolatiewaarde.

De verschillen in warmte-isolatie worden bovendien bereikt doordat verschillende spouwbreedten toegepast worden, al dan niet in combinatie met een andere spouwvulling dan lucht, bijvoorbeeld Argon of Krypton. Ook kan gecoat glas worden gebruikt om de stralingswarmte tegen te houden.

Om het verschil in werking aan te duiden wordt het HR, HR+ of HR++ glas genoemd.

Wanneer is het HR, HR+ of HR++ glas?

Wanneer u kiest voor een spouwbreedte van 7mm is het altijd HR glas. Bij 9 of 12 mm wordt het HR+ glas. Met een spouwbreedte van 7 mm heeft het glas een isolatiewaarde van 1,6 Ug. Bij 9 mm is dit al 1.4 Ug. Bij een spouw van 12 mm is de isolatiewaarde al 1,3 Ug. Vanaf een spouwbreedte 13 mm tot en met 16 mm wordt het HR++ glas genoemd. 

De meeste soorten isolatieglas beschikken over twee glazen platen met gas of lucht ertussen maar er is ook driedubbel glas voor een nog betere isolatie. Dit glas wordt HR, HR+ of HR++ genoemd.

HR++ isolatieglas is op dit momenthet meest toegepaste glas in de woning en utiliteitsbouw. Dit glas werd speciaal ontworpen om de kou buiten en de warmte binnen te houden en u óók volop van het daglicht te laten genieten.

Het is dubbel glas met twee glasbladen die gescheiden zijn door een spouw. De binnenste ruit is voorzien van een extra HR-coating. De spouw wordt gevuld met een Argon-gasvulling in plaats van lucht. Met minder energieverbruik biedt het toch een optimaal comfort.

HR++ isolatieglas isoleert 5 x beter dan enkel glas en 2 á 3 maal beter dan een traditionele dubbel glas. Deze beglazing bereikt probleemloos een isolatie U-waarde van 1,1 W/(m2.K). 

Veiligheidsglas

Onder veiligheidsglas verstaan we alle soorten glas die eigenschappen hebben om een bepaald aspect van uw veiligheid te beschermen en/of vergroten. In ons assortiment hebben we er verschillende soorten van:

  1. Brandwerend glas. Hiermee wordt een brand vertraagd, waardoor meestal de schade wordt beperkt. Er zijn 4 vertragingsperiodes: 30, 60, 90 en 120 minuten. De exacte vertragingstijd wordt bepaald door de gemeente waar u woont en de daar werkzame brandweer. Kriteria die de keuze medebepalen, betreffen: vluchtwegen, gangen, trappen enz.
  2. Gelaagd glas. Daarin zijn 1 of meer lagen folie verwerkt. Dit zorgt ervoor dat de ruit lastig te breken is. Dwz: het glas kan breken, maar het folie houdt nog alles bij elkaar. Dat verlaagt bijv. het inbraakrisico.
  3. Gehard glas. Dit wordt heel abrupt afgekoeld in het productieproces. Dat veroorzaakt veel meer druk binnen het glas, waardoor het tot wel 5x harder is dan normaal glas. Als gehard glas breekt, valt het uiteen in kleine brokjes, waardoor het risico op snijwonden door grote scherven minimaal is.

Figuur glas

Wanneer in de glaswereld over gegoten glas wordt gesproken bedoelt men de talrijke soorten figuurglas, draadglas, figuurdraadglas en glazen bouwstenen.

Kenmerkend van deze glassoorten is:

  • ze zijn wél doorschijnend, maar niet doorzichtig en
  • minstens één van de oppervlakken is niet glad.

Om het glas er aantrekkelijk uit te laten zien, drukt men ‘figuren’, ook wel ornamenten genoemd, in het glas.

Figuurglas kan worden toegepast in:

  1. enkel glas (blank of gekleurd),
  2. isolatieglas.

Dit glas ontstaat door het, aan het eind van het proces, in de glasoven tussen 2 walsen door te laten gaan. Het patroon wordt met een reliëfwals bij hoge temperatuur in één zijde van het glas gedrukt. Vrijwel elk soort figuurglas kan worden toegepast in isolatieglas.

Over draadglas wordt vaak gezged, dat het sterker zou zijn dan figuurglas van dezelfde dikte. Dit is onjuist. Maar, draadglas behoort wèl tot de veiligheidsglassoorten, omdat bij een breuk de stukken door het draadnet bijeen worden gehouden.

Brandwerend glas

ansen Glas was in die tijd gevestigd in een bedrijfspand in een woonwijk in Hoogvliet, maar na bijna tien jaar groei was uitbreiding noodzakelijk. De ideale locatie werd gevonden op Industrieterrein "De Gadering", waar in 1999 een nieuw bedrijfspand in gebruik werd genomen. Dit pand is van alle gemakken, zoals een bovenloopkraan, snijtafels, zaagtafels en een ruim magazijn, voorzien en zal groei in de komende jaren niet in de weg staan.

In 2003 werd dochteronderneming Barendrechtse Glashandel bij Jansen Glas ingelijfd. Voorheen werkte Jansen Glas vooral in opdracht van particulieren en de Barendrechtse Glashandel was gespecialiseerd in grote projecten. Nu de twee samengevoegd zijn, kunnen opdrachtgevers voor elke klus bij Jansen Glas terecht.

De heer Jansen heeft een passie voor het vak en is al jarenlang een betrouwbare partner gebleken voor de meeste grote opdrachtgevers in Nederland. 

Op Jansenglas kunt u bouwen!

Ventilatie roosters

Een ventilatierooster wordt gebruikt voor het toelaten van frisse lucht in een ruimte of juist voor de afvoer van lucht. Door het plaatsen van ventilatieroosters ventileert u de ruimte optimaal en creëert u een gezond binnenklimaat. 

DucoTon is een zelfregelend ventilatierooster met ‘Soft-Line’-design buitenprofiel; het is voorzien van een mooie uitstraling aan de buitenkant. Het rooster werd in 1922 geïntroduceerd en wordt naar volle tevredenheid in veel projecten gehanteerd. De DucoTon ‘ZR’)* kan eventueel uitgerust worden met een anti-allergeen pollenfilter; dit filtert de fijn stofdeeltjes, met behoud van een aanzienlijke luchtdoorlaat (tot 7.5, dm3/s)

(ZR= zelfregelend pollenfilter -> anti-allergeen)